Zuidland verwijst naar het onbekende, nooit ontdekte Terra Australis, een (fictief) land waar door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen begin 18e eeuw vergeefs naar werd gezocht. De schrijver P.F. Thomése heeft dit gegeven uitgewerkt in het schitterende ‘Zuidland’, een verhaal over Jacob Roggeveen die tegen zijn zin een hersenschim van zijn vader blijkt na te jagen…
Onder aansporingen van zijn zieke broer rustte hij een kleine vloot uit. Het vlaggeschip vernoemde hij naar zijn vader. En op 1 augustus 1721 voer hij uit.
Hij had evengoed niet kunnen gaan.
Zuidland biedt onderdak aan (beginnende) schrijvers. Het is een plaats die zich bevindt in de taal (literatuur), en daarmee in de verbeelding van de schrijver (en uiteindelijk ook in die van de lezer). Door te schrijven probeert een auteur iets onder woorden te brengen van wat in wezen niet te verwoorden is.
Zuidland gaat uit van het idee dat schrijven een tocht is door en naar het onbekende, een activiteit waarin op de tast wordt gezocht naar wat zich niet zo makkelijk laat vinden.
Maar toch.